Als begeleider/ verzorger ben je dagelijks bezig met het welzijn van anderen. Je helpt kwetsbare cliënten, maakt belangrijke keuzes en komt regelmatig in lastige situaties. Dit kan veel van je vragen en soms leiden tot spanning of stress. Wanneer je te maken hebt met situaties waarin geen makkelijke of goede oplossing bestaat,  kan dit leiden tot morele stress. Bijvoorbeeld wanneer je moet kiezen tussen de belangen van verschillende cliënten, of tussen het belang van de cliënt, het beleid van de organisatie en je eigen waarden en normen. Deze morele stress kan leiden tot gevoelens van frustratie en machteloosheid. Het kost veel energie en kan ervoor zorgen dat je met minder plezier naar je werk gaat en misschien zelfs wel eens overweegt om de zorg te verlaten. 

Om goed te kunnen omgaan met deze dilemma's en emotionele belasting in je werk, is het belangrijk om veerkrachtig te zijn. Veerkracht zorgt ervoor dat je met plezier en positieve energie blijft werken. Het is daarom belangrijk dat je morele stress kunt herkennen en weet hoe je je eigen veerkracht kunt vergroten.

 

Doel:

Het doel van deze workshop is het bieden van handvatten om om te gaan met de uitdagingen die jouw werk met zich meebrengt en het vergroten van je eigen veerkracht. Hierdoor zul je meer plezier en positieve energie ervaren in je werk.

 

Doelgroep:

Deze workshop richt zich op begeleiders / verzorgers in de verschillende werkvelden, zoals de jeugdzorg, ouderenzorg, zorg voor mensen met beperkingen e.d. 

 

Inhoud:

Het is een interactieve en afwisselende workshop waarin we aan de hand van eigen ervaringen met elkaar in gesprek gaan. Je krijgt uitleg over de verschillende vormen van stress en hoe je deze kunt herkennen in je dagelijks werk. Er is veel ruimte voor onderlinge uitwisseling, inspireren en leren van elkaar. Je krijgt concrete oefeningen en handvatten aangeboden, die je helpen om met de dagelijkse uitdagingen in je werk om te gaan en te werken aan je eigen veerkracht. 

 

Datum en locatie:

Deze praktische workshop vindt plaats op 26 november 2025 van 10:00 - 14:30 uur bij buurtcentrum Bij Van Houten, Oliemuldersweg 47, 9713 VA te Groningen.

 

Certificaat:

    Na afloop ontvang je een deelnemerscertificaat. 

     

    Docenten: 

    Ulrike van den Belt – Huizinga is vanaf 1999 werkzaam orthopedagoog en sinds 2006 als orthopedagoog generalist. Ze is werkzaam als gedragskundige, behandelcoördinator en trainer/coach in de gehandicaptensector. Ethiek loopt als een rode draad door haar werk, als docent, gespreksleider moreel beraad en lid van commissie ethiek. In dat kader heeft ze ook in 2011 de jaaropleiding Ethiek in de Zorgsector gevolgd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vanuit haar eigen bedrijf Sophia heeft ze jarenlang les gegeven aan de postdoctorale opleiding tot Orthopedagoog Generalist. Hierin stond voor haar centraal het bewust groeien en ontwikkelen als mens, en in je rol als Orthopedagoog Generalist binnen de verschillende werkvelden en in verschillende systemen. Ulrike is op verschillende manieren bezig om begeleiders te helpen goede zorg te kunnen blijven geven. Het is haar visie en missie dat we goed moeten zorgen voor diegenen die dagelijks de goede zorg leveren aan cliënten, en hun mogen ondersteunen in goed voor zichzelf zorgen en het vergroten van hun (morele) veerkracht. Dit doet ze onder andere middels contactcoaching en hartcoherentie.  

     

    Gea Sibma-van Breden is vanaf 1999 werkzaam als orthopedagoog en sinds 2013 als orthopedagoog generalist en supervisor NVO. Ze heeft jarenlange ervaring als gedragswetenschapper, behandelaar, behandelcoördinator en vakgroephoofd in verschillende organisaties die ondersteuning bieden aan mensen met een verstandelijke beperking (en vaak bijkomende problematiek). Sinds enkele jaren werkt ze vanuit haar eigen praktijk Florere Orthopedagogiek & Supervisie, in verschillende rollen binnen de werkterreinen van jeugdzorg, ouderenzorg, onderwijs en gehandicaptenzorg. Naast het geven van supervisie aan professionals in zorg en onderwijs en haar werkzaamheden als CCE-consulent, houdt zij zich voornamelijk bezig met het bieden van traumabehandeling aan mensen met en zonder verstandelijke beperking. Het is haar missie om reflectie, zelfbewustzijn en ontwikkeling van professionals in zorg en welzijn te bevorderen, waardoor zij kunnen floreren in hun werk en een positieve bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van zorg en onderwijs.

     

    Kosten:

    De kosten voor deze workshop bedragen bij inschrijving voor 1 oktober 2025 :  200 euro (excl. btw), daarna 225 euro (excl. btw)

     

    Annuleringsvoorwaarden:

    Je kunt je inschrijving annuleren door een email te sturen naar info@bijnoorderwijs.nl

    Annuleer je voor 2 maanden voor aanvang van de workshop, dan is dit kosteloos. Tussen 2 maanden en 2 weken voor aanvang van de workshop, wordt 50% van de prijs in rekening gebracht. Bij annulering minder dan twee weken voor aanvang van de workshop wordt 100% in rekening gebracht.