Na deze driedaagse training: 

  • ben je je bewust van jouw eigen moreel kompas 
  • herken je morele stress en heb je handvatten gekregen om je morele weerbaarheid te vergroten
  • ben je beter in staat ethische vraagstukken en dilemma's in je werk te herkennen
  • heb je manieren geleerd om om te gaan met ethische vraagstukken

 

Doelgroep:

Deze training richt zich op gedragswetenschappers op master niveau. Je hebt de universitaire opleiding voor orthopedagoog, pedagoog of psycholoog afgerond. Je bent actief werkzaam binnen de praktijk.  

 

Doel:

In het werken met mensen komen ethische vraagstukken altijd voor.  Als gedragswetenschapper zijn we gewend vragen en knelpunten te bekijken en te beantwoorden vanuit onze inhoudelijke kennis en ervaring. Soms helpt het echter om een ethische bril op te zetten en de situatie eens vanuit een ander (ethisch) perspectief te bekijken. Niet de vraag te beantwoorden: Wat moeten we doen? Maar de vraag: Wat is het goede om te doen in deze situatie? In het onderzoeken en bespreken van ethische vraagstukken is het belangrijk om je bewust te zijn van jouw eigen waarden en normen. Wat drijft jou, wat is voor jou belangrijk in je werk, in het omgaan met collega's en met de cliënt(systemen)? Wanneer komen jouw eigen waarden in de knel en wat gebeurt er met jou als je morele stress ervaart? Deze training helpt je bewust te worden en geeft je handvatten om hier beter mee om te kunnen gaan. 

 

Inhoud:

Dag 1: Bewustwording ethische invalshoek, persoonlijke moraal, beroeps- en maatschappelijke moraal.

Dag één staat in het teken van bewustwording en het vergroten van ethische gevoeligheid. Je leert wat ethische vraagstukken zijn, hoe je een morele vraag kunt stellen en hoe je hiermee om kunt gaan in de dagelijkse praktijk. We onderzoeken jouw eigen waarden en normen en hoe deze zich verhouden tot de waarden en normen in jouw organisatie en in jouw vakgebied (de driehoek van moraal). 

 

Dag 2: Morele stress en veerkracht

Op de tweede dag gaan we dieper in op wat er gebeurt als er sprake is van wrijving of frictie in de driehoek van moraal. Je krijgt inzicht in wat morele stress is, wat dit met je doet en hoe je dit bij jezelf en anderen kunt herkennen. Je leert over morele veerkracht en hoe je deze kunt vergroten bij jezelf en ook in je team of de organisatie waarin je werkt. Aan het eind van de dag stel je voor jezelf een of meerdere doelen om je eigen morele veerkracht te vergroten.

 

Dag 3: Bespreken en oefenen van vormen van moreel beraad

Op deze lesdag gaan we aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden oefenen met het bespreekbaar maken van ethische vraagstukken en dilemma's. Je leert zowel kleinere als grotere technieken en methoden die je in je dagelijks werk als gedragswetenschapper kunt gebruiken.

 

Data en locatie:

Deze training vindt plaats in het wijkcentrum Bij van Houten, aan de Oliemuldersweg 47a, 9713VA te Groningen

Reeks 1:

13 juni 2025 van 9:30 uur tot 16:30 uur

27 juni 2025 van 9:30 uur tot 16:30 uur

11 juli 2025 van 9:30 uur tot 16:30 uur

 

Reeks 2:

10 oktober 2025 van 9:30 uur tot 16:30 uur

14 november 2025 van 9:30 uur tot 16:30 uur

28 november 2025 van 9:30 uur tot 16:30 uur

 

Accreditatie en certificaat:

Accreditatie bij NVO en NIP is aanvraag.

    Om voor certificaat en accreditatiepunten in aanmerking te komen dient de deelnemer 90% fysiek aanwezig te zijn. 

     

    Docenten: 

    Gea Sibma-van Breden is vanaf 1999 werkzaam als orthopedagoog en sinds 2013 als orthopedagoog generalist en supervisor NVO. Ze heeft jarenlange ervaring in verschillende rollen (gedragswetenschapper, behandelaar, vakgroephoofd en gespreksleider moreel beraad) in verschillende organisaties die ondersteuning bieden aan mensen met een verstandelijke beperking. Sinds enkele jaren werkt ze vanuit haar eigen praktijk Florere Orthopedagogiek & Supervisie, in verschillende rollen binnen de werkterreinen van jeugdzorg, ouderenzorg, onderwijs en gehandicaptenzorg. Het is haar missie om reflectie, zelfbewustzijn en ontwikkeling van professionals in zorg en welzijn te bevorderen, waardoor zij kunnen floreren in hun werk en een positieve bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van zorg en onderwijs.

     

    Ulrike van den Belt – Huizinga is vanaf 1999 werkzaam orthopedagoog en sinds 2006 als orthopedagoog generalist. Ze is werkzaam als gedragskundige, behandelcoördinator en trainer/coach in de gehandicaptensector. Ethiek loopt als een rode draad door haar werk, als docent, gespreksleider moreel beraad en lid van commissie ethiek. In dat kader heeft ze ook in 2011 de jaaropleiding Ethiek in de Zorgsector gevolgd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vanuit haar eigen bedrijf Sophia heeft ze jarenlang les gegeven aan de postdoctorale opleiding tot Orthopedagoog Generalist. Hierin stond voor haar centraal het bewust groeien en ontwikkelen als mens, en in je rol als Orthopedagoog Generalist binnen de verschillende werkvelden en in verschillende systemen. Ulrike is op verschillende manieren bezig om begeleiders te helpen goede zorg te kunnen blijven geven. Het is haar visie en missie dat we goed moeten zorgen voor diegenen die dagelijks de goede zorg leveren aan cliënten, en hun mogen ondersteunen in goed voor zichzelf zorgen en het vergroten van hun (morele) veerkracht. Dit doet ze onder andere middels contactcoaching en hartcoherentie.   

     

    Kosten:

    Reeks 1

    Bij inschrijving voor 13 mei 2025:  795 euro (exclusief btw)

    Daarna 850 euro (excl. btw)

     

    Reeks 2

    Bij inschrijving voor 10 september 2025:  795 euro (exclusief btw)

    Daarna 850 euro (excl. btw)

     

    Annuleringsvoorwaarden:

    Je kunt je inschrijving annuleren door een email te sturen naar info@bijnoorderwijs.nl

    Annuleer je voor 2 maanden voor aanvang van de training, dan is dit kosteloos. Tussen 2 maanden en 2 weken voor aanvang van de training, wordt 50% van de cursusprijs in rekening gebracht. Bij annulering minder dan twee weken voor aanvang van de training wordt 100% in rekening gebracht.