Na deze driedaagse training 

  • heb je zicht op je persoonlijke en professionele drijfveren
  • kan je bewuster je eigen kwaliteiten inzetten in het werk
  • ben je je bewust van jouw plek in de organisatie
  • weet je waar je invloed ligt en hoe je om kan gaan met dat waar je geen invloed hebt
  • vergroot je je effectiviteit
  • haal je meer plezier uit je werk

 

Doelgroep:

Deze training richt zich op gedragswetenschappers op master niveau. Je hebt de universitaire opleiding voor orthopedagoog, pedagoog of psycholoog afgerond. Je bent actief werkzaam binnen de praktijk.  

 

Doel:

In het werk als gedragswetenschapper ben je je eigen instrument. Veel vakgenoten komen in hun werk complexe situaties tegen, zowel bij de cliënt als in de context eromheen. Het is daarom essentieel om bewust te zijn van wie je bent als professional en van de context waarin je werkt, evenals het ontwikkelen van vaardigheden om je kwaliteiten effectief in te zetten. Deze cursus richt zich op de persoonlijke en professionele ontwikkeling van orthopedagogen en psychologen in hun werk. We koppelen theorie aan praktische oefeningen. Hierdoor krijg je inzicht in waar je staat als persoon, als professional en welke plek je inneemt binnen de organisatie.

 

Inhoud:

Dag 1: Ik als gedragswetenschapper

Deze dag draait om bewustwording en reflectie op je persoonlijke drijfveren en kwaliteiten als gedragswetenschapper. Het doel is inzicht te krijgen in wat jou motiveert in je werk en welke waarden voor jou centraal staan. Het legt de basis voor zelfinzicht en helpt je ontdekken wat jou drijft en hoe je deze drijfveren kunt benutten in je werk.

Dag 2: Ik in het systeem

Deze dag draait om inzicht krijgen in de verschillende systemen waarin je functioneert, zowel in je persoonlijke leven als in je werk. Je leert hoe deze systemen invloed uitoefenen op je keuzes, gedragingen en loyaliteiten. Door te reflecteren op je rol binnen deze systemen, ontdek je waar je wel en geen invloed op hebt en hoe je hier effectief mee om kan gaan.

Dag 3: Concretiseren en Integreren

Deze lesdag staat in het teken van het concretiseren en integreren van de kennis en vaardigheden die je tijdens de voorgaande lesdagen hebt opgedaan. Het doel is om de inzichten over je persoonlijke drijfveren, waarden, systemen en rollen binnen je werkomgeving te vertalen naar praktisch handelen in je dagelijkse praktijk.

 

Competenties:

In deze training worden verschillende competenties uit het CanMEDS-model aangesproken. Hieronder een overzicht van de belangrijkste competenties waaraan tijdens de cursus wordt gewerkt:

Communicatie De training stimuleert effectieve communicatie door reflectie op je interactie met cliënten, collega’s en leidinggevenden. De oefeningen in het bespreken van waarden, het voeren van reflectieve gesprekken en het uitwisselen van ervaringen helpen je om beter te communiceren, zowel verbaal als non-verbaal.

Samenwerking Door te werken aan inzicht in systemen en groepsdynamieken, wordt het samenwerken binnen teams verbeterd. Het herkennen van spanningen en conflicten in systemen, en leren hoe je daarmee omgaat, draagt bij aan de effectiviteit binnen teams en het vermogen om op een positieve manier met collega’s om te gaan.

Professionaliteit De training richt zich sterk op zelfreflectie. Door middel van oefeningen als het maken van een kernkwadrant, het reflecteren op je waarden en het onderzoeken van je plaats in systemen, word je bewust van je professionele identiteit en persoonlijke groei. Dit draagt bij aan je vermogen om voortdurend te leren en jezelf te verbeteren als professional.

Organisatie Het werken met systemen binnen organisaties helpt je beter inzicht te krijgen in je eigen plek binnen de organisatie. Dit draagt bij aan het vermogen om effectief te functioneren binnen organisatiestructuren, processen te begrijpen en organisatorische spanningen te hanteren. Hierdoor wordt je vermogen om professioneel te functioneren in complexe organisatiecontexten versterkt.

 

Data en locatie:

Deze training vindt plaats in het wijkcentrum Bij van Houten, aan de Oliemuldersweg 47, te Groningen

Data:

  • 15 september 2025 9.30-16.30
  • 6 oktober 2025    9.30-16.30
  • 3 november 2025   9.30-16.30

 

Accreditatie en certificaat:

Accreditatie bij NVO en NIP is aanvraag.

  • 18 contacturen
  • 4 uur zelfstudie
  • 3 Toetsuren 

18 punten beroepsgerelateerd 

Om voor certificaat en accreditatiepunten in aanmerking te komen dient de deelnemer 90% fysiek aanwezig te zijn. 

 

Docenten: 

Gea Sibma-van Breden is vanaf 1999 werkzaam als orthopedagoog en sinds 2013 als orthopedagoog generalist en supervisor NVO. Ze heeft jarenlange ervaring als gedragswetenschapper, behandelaar, behandelcoördinator en vakgroephoofd in verschillende organisaties die ondersteuning bieden aan mensen met een verstandelijke beperking. Sinds enkele jaren werkt ze vanuit haar eigen Praktijk voor Orthopedagogiek & Supervisie Florere, in verschillende rollen binnen de werkterreinen van jeugdzorg, ouderenzorg, onderwijs en gehandicaptenzorg. Het is haar missie om reflectie, zelfbewustzijn en ontwikkeling van professionals in zorg en welzijn te bevorderen, waardoor zij kunnen floreren in hun werk en een positieve bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van zorg en onderwijs.

 

Nienke Dokter is vanaf 2006 werkzaam als orthopedagoog en later orthopedagoog generalist in zowel de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking als de jeugdzorg. Sinds 2020 werkt ze vanuit haar eigen praktijk,  onder andere voor het CCE als consulent en als supervisor. Nienke is ervan overtuigd dat je zelf niet los kan zien van het werken als gedragswetenschapper. Bewust worden van wie je bent, je eigen patronen is essentieel om niet alleen een goede gedragswetenschapper te zijn en impact te kunnen maken, maar ook om je werk met plezier en ontspanning te kunnen doen. 

 

Huiswerk, literatuur om te lezen en toetsing: 

  • Covey, S. R. (2010). De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Business Contact. pag. 1-334 (hele boek)
  • Artikel dag 2: Kaat, S. (2015). Het team als symptoomdrager. Tijdschrift voor Begeleidingskunde, 4(2), 12-21.
  • Optioneel: Podcast dag 2: Anne Jan de Witte. (2020, juni). Afl.1 Jan Jacob Stam- Systemische Teamcoach.  
  • Huiswerk: Tussen dag 1 & 2 en tussen dag 2 & 3 sturen de deelnemers een reflectieverslag naar de docenten.  
  • Eindtoetsing: Uit de reflectie en de presentatie op dag drie blijkt dat de cursist de inhoud voldoende eigen heeft gemaakt. Er is aandacht voor verbinding tussen concepten, thema’s en eigen handelen. De deelnemer toont inzicht tussen aangeboden theorie en de implementatie daarvan in zijn of haar werkveld.

 

Kosten:

Inschrijving voor 15 augustus 2025: 795 euro (excl. btw)

Daarna 850 euro (excl. btw)

 

Annuleringsvoorwaarden:

Je kunt je inschrijving annuleren door een email te sturen naar info@bijnoorderwijs.nl

Annuleer je voor 2 maanden voor aanvang van de training, dan is dit kosteloos. Tussen 2 maanden en 2 weken voor aanvang van de training, wordt 50% van de cursusprijs in rekening gebracht. Bij annulering minder dan twee weken voor aanvang van de training wordt 100% in rekening gebracht.